Porto (ook wel Oporto) is een Portugese havenstad gebouwd aan de noordoever van de rivier de Douro. Het ligt in het noordwesten van Portugal, aan de Costa Verde.

porto

Porto is de op één na grootste stad van Portugal (na Lissabon). In 2011 telde de stad 237.591 inwoners. De agglomeratie Groot-Porto telde toen 1,8 miljoen inwoners. De stad was in 2001 culturele hoofdstad van Europa, samen met Rotterdam.

Porto is vooral bekend als herkomstplaats van port(o)wijn, die in Vila Nova de Gaia, gelegen op de zuidoever van de rivier de Douro, wordt gelagerd. Van daaruit wordt hij over de gehele wereld geëxporteerd. Vroeger heette de stad Cale en later Portucale, waar de landsnaam Portugal van is afgeleid.

Klimaat

Porto heeft een mediterraan klimaat. Dus zijn de zomers warm en de winters, waarin de meeste regenval plaatsvindt, zijn mild. Echter in het noordelijk deel van Portugal, waarin Porto ligt, is het minder warm en valt er meer regen dan in de zuidelijke helft van het land.

Bezienswaardigheden

Vila Nova de Gaia

Deze kustplaats tegenover de stad Porto is verantwoordelijk voor de wereldwijde levering van de beroemde Portwijnen. Al sinds de 17e eeuw wordt deze lekkernij gemaakt in de stad Porto.

De kloosterkerk Serra do Pilar uit de 16e eeuw biedt je een schitterend uitzicht over de stad Porto en de rivier de Duoro. In de kelder van deze kloosterkerk zijn verschillende soorten port te proeven. De meest bekende port is die van Sandeman, welke is opgericht in 1790.

Ribeira (oude centrum)

De oudste wijk van Porto is Ribeira, die aan de rivier de Douro ligt. Vele portboten meren hier in de haven aan, om vervolgens naar Vila Nova de Gaia te gaan.

De gevels van de huizen aan de kade leveren een mooi plaatje op. In de smalle straten, steegjes en locale markten krijg je het gevoel dat de tijd hier heeft stil gestaan.

Torre dos Clérigos

De bekende toren van Porto is de Torre dos Clérigos. Eigenlijk hoort de toren hoort bij Igreja dos Clérgos kerk. Omdat deze belangrijke toren vanuit heel Porto is te zien, staat het symbool voor de stad. Vanaf 1754 tot 1763 is er gewerkt om deze 76 meter hoge toren te maken zoals hij nu is. De kerk en toren zijn in barokke stijl gebouwd. Met een klim van zo’n 225 stappen word je beloond met een spectaculair uitzicht over de stad Porto.
www.steden.net/portugal/porto/torre-dos-clerigos

Jardins do Palácio de Cristal

Het groene hart van Porto is het prachtige park Jardins do Palácio de Cristal’. Dit park kreeg evenwel zijn naam wegens een bijzonder vormgegeven ‘Crystal Palace’. Dit koepelvormig paleis bestaat voornamelijk uit glas en ijzer.

Er worden veelal concerten en sportevenementen gehouden. Verder vind je in het park een romantisch museum, bibliotheek, restaurant en een fraai meer.

Maria Pia-brug

Inmiddels is de Maria Pia-brug tussen Porto en Vila Nova de Gaia niet meer in gebruik. De spoorbrug, vernoemd naar de Portugese koningin Maria Pia, is vroeger vooral gebruikt om Port per trein te vervoeren. Tevens was dit het eerste ontwerp van Gustav Eiffel. Sinds 1991 is de brug vervangen door de São João brug.

Met een boottocht zijn de bruggen nog beter te bewonderen. Het uitzicht op Porto is vanaf het water schitterend te zien.
www.steden.net/portugal/porto/maria-pia-brug

Casa de Música

Het bijzondere gebouw ‘Casa de Música’ in Porto is nogal een verschijning. De Nederlandse architect Rem Koolhaas is verantwoordelijk voor dit icoon van de stad Porto. De vormgeving is futuristisch, modern, strak en staat bovendien op een super lokatie.

Ook binnen weet je niet wat je ziet. Over elk detail is goed nagedacht. Tegenover de grote rotonde ‘Rotunda da Boavista’ staat dit concertgebouw wat ongeveer 100 miljoen euro heeft gekost.
www.casadamusica.com

Kathedraal Sé

De grote kathedraal Sé vind je aan de Terreiro da Sé. Het behoort tot één van de oudste monumenten van de stad Porto. De kathedraal heeft twee torens met daarop een koepel. Door de jaren heen zijn er veel bouwstijlen toegevoegd, waaronder ook het interieur.

Naast de kathedraal ligt een klooster wat zeker een bezoekje waard is. Doordat deze kathedraal op een heuvel ligt, heb je een mooi uitzicht over de oude historische wijk Ribeira.

Serralves

Het museum voor moderne kunst ligt in een schitterend park ‘Parque de Serralves’ vlakbij het centrum van Porto. Op het landgoed van ongeveer 18 hectare zijn fraai aangelegde tuinen en verschillende sculpturen te zien. Het Serralves Museum heeft veel tijdelijke nationale en internationale tentoonstellingen.

Casa de Chá da Boa Nova Leça da Palmeira

Een restaurant op een wel zeer bijzondere lokatie is ‘Casa de Chá da Boa Nova’. Vertaald betekend het ‘theehuis van het goede nieuws’. Wie van bijzondere architectuur en een mooi uitzicht houdt, moet hier in het restaurant gaan eten. De architect Alvaro Siza Vieira heeft dit bijzondere bouwwerk ontworpen bovenop de kliffen van Leça da Palmeira.

Naast Casa de Chá da Boa Nova is een vuurtoren en kapel.

Livrario Lello & Irmão

Bibliotheek Chardron ofwel Livrario Lello & Irmão is een zeer bekende historische en artistieke boekhandel van de stad Porto. Het mag volgens verschillende bronnen zelf één van de mooiste boekhandels ter wereld genoemd worden. De indrukwekkende trappen zijn gewoon als kunst te bewonderen.

De warme uitstraling die het hout, de rode treden en alle boeken geven kom je zelden tegen in een boekhandel van dit formaat. Het geheel doet erg koninklijk aan.

Accommodatie in Porto