Barcelona

Barcelona is de hoofdstad van de autonome regio Catalonië en van de provincie Barcelona.

In Catalonië spreken ze Catalaans en Spaans, maar de meeste mensen in Barcelona spreken ook Engels.

Het weer in Barcelona is zeer aangenaam, het regent er dan ook nauwelijks.

De stad heeft ongeveer 1 600 000 inwoners en een oppervlakte van 100 km². In de metropool Barcelona, dit is de stad en haar voorsteden, wonen ongeveer 5 miljoen inwoners. In Spanje wonen er enkel in Madrid meer inwoners.

Barcelona ligt aan de Middellandse Zee  en heeft een belangrijke haven. Ten noorden ligt de Costa Brava. De stad ligt op 160 kilometer van de Pyreneeën.

Barcelona organiseerde diverse evenementen zoals de Wereldtentoonstellingen van 1888 en 1929, de Olympische Zomerspelen van 1992 en het Fórum (Universeel Cultureel Evenement) in 2004.

De inwoners noemen de stad wel “Barna”, niet te verwarren met “Barça” dat verwijst naar de voetbalclub FC Barcelona.

Het centrum van Barcelona

Het centrum van Barcelona is een bruisende omgeving, vol levendigheid en sfeer. Het is een fijne omgeving om in te wonen in een stad met een grote geschiedenis en groot cultureel aanbod.  Barcelona heeft veel te bieden op het gebied van moderne en Art Nouveau architectuur. De meeste populaire architect die zijn handtekening heeft achtergelaten in Barcelona is Anton Gaudí. Het werk van Anton Gaudí kun je vinden in het prachtige Park Güell en ook de Sagrada Família is een van zijn meesterwerken. In het centrum van Barcelona kunt u, behalve gemoderniseerde gebouwen ook gebouwen vinden die zijn gebouwd in de Middeleeuwen.

Het verkeer in Barcelona wordt geregeld door de stad zelf en de provincie. De verkeersborden zijn in het Catalaans. Om een stukje te wandelen kun je in Barcelona naar de Ramblas. Deze lange winkelstraat verdeelt de stad in tweeën, van het grote verkeerskruispunt aan de rand van de stad helemaal tot aan de Middellandse Zee.

Ook voor fietsers in Barcelona een perfecte stad. De brede boulevards en platte straten zorgen ervoor dat je Barcelona op de fiets perfect kunt verkennen. Als er fietspaden zijn moet de fietser hiervan gebruik maken en anders fietst hij op de autoweg.

Barcelona heeft een twee kilometer lange kustlijn net buiten de stad waar je een duik kan nemen in de Middellandse Zee. Houdt u meer van shoppen? Dan bent u in Barcelona aan het goede adres. Kilometers lange winkelstraten met veel verschillende winkels zorgen ervoor dat iedereen slaagt in Barcelona.

Bezienswaardigheden :

  • De Gotische wijk, Barri Gòtic is het hart van Barcelona. Het is het oudste deel van de stad. Hier vindt u de gotische kathedraal. Zij heeft een 19de eeuwse voorgevel en torenspits. Kunstschatten zijn onder andere middeleeuwse Catalaanse schilderingen. Tijdens Augustus (27v.C.-14n.C.) werd dit deel van de stad door de Romeinen gekozen als plaats om er een nieuwe colonia te stichten. Nu staan hier het middeleeuwse Palau de la Generalitat, het Catalaanse regeringsgebouw, en het Casa de la Ciutat, het stadhuis van Barcelona. Daarnaast staan de gotische kathedraal en het koninklijk paleis, waar Columbus door Ferdinand en Isabella werd ontvangen na zijn terugkeer uit de Nieuwe Wereld in 1492.
  • De historische avenue La Rambla, loopt door de Oude Stad. Deze bekende straat die naar de zee leidt, is dag en nacht vol leven. De brede promenade wemelt van kiosken, stalletjes met vogels en bloemen, muzikanten en mimespelers. Enkele beroemde gebouwen zijn het operagebouw Licieu, de Boqueria-markthal en een aantal indrukwekkende herenhuizen.