Costa Rica wil ‘s werelds eerste land worden om kunststof voor eenmalig gebruik te elimineren

Costa Rica wil het eerste land ter wereld worden dat in 2021 een alomvattende nationale strategie voor het elimineren van kunststof voor eenmalig gebruik kan bereiken.

De Midden-Amerikaanse natie is van plan om deze verspillende, oceaanbelemmerde items, zoals plastic winkelzakken, rietjes, koffieroerders, containers en plastic bestek, te vervangen voor biologisch afbreekbare of in water oplosbare alternatieven, of producten gemaakt van hernieuwbare materialen (denk aan plantaardige zetmelen) .

Het initiatief wordt geleid door de ministeries van Volksgezondheid en Milieu en Energie van Costa Rica met steun van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) en van lokale overheden, het maatschappelijk middenveld en verschillende groepen uit de particuliere sector.

Costa Ricaanse overheidsfunctionarissen kondigden het ambitieuze plan van het land aan op 5 juni, Wereldmilieudag.

“Een land zijn dat vrij is van plastic voor eenmalig gebruik is onze mantra en onze missie”, aldus een gezamenlijke verklaring van minister van Milieu en Energie, Edgar Gutiérrez, minister van Gezondheid María Esther Anchía, en Alice Shackelford, resident vertegenwoordiger voor UNDP Costa Rica.

“Het zal niet gemakkelijk worden en de overheid kan het niet alleen”, vervolgt de verklaring. “Om deze veranderingen te bevorderen, hebben we alle publieke en private sectoren nodig om zich te committeren aan acties ter vervanging van plastic voor eenmalig gebruik door vijf strategische acties: gemeentelijke incentives, beleid en institutionele richtsnoeren voor leveranciers; vervanging van plastic producten voor eenmalig gebruik; onderzoek en ontwikkeling en investering in strategische initiatieven. “

“We hebben ook het leiderschap en de deelname van allen nodig: vrouwen, mannen, jongens en meisjes”, zegt de verklaring.

Costa Rica is uitgegroeid tot een wereldwijde leider op het gebied van milieu, met zijn frequente 100 procent hernieuwbare energiestrepen en zijn 2021-doelstelling om koolstofneutraal te worden – een deadline die tien jaar geleden werd gesteld.

De ambtenaren wijzen er echter op dat het indrukwekkende milieuverslag van Costa Rica nog steeds voor verbetering vatbaar is.

“Hoewel het land een voorbeeld voor de wereld is geweest door de ontbossing om te keren en de bosbedekking te verdubbelen van 26 procent in 1984 tot meer dan 52 procent dit jaar, wordt vandaag een vijfde van de 4.000 ton vast afval die dagelijks wordt geproduceerd niet verzameld en belandt als onderdeel van het Costa Ricaanse landschap, ook vervuilende rivieren en stranden, “verklaren ze.

“Kunststoffen voor eenmalig gebruik vormen niet alleen een probleem voor Costa Rica, maar ook voor de hele wereld”, voegen ze eraan toe. “Naar schatting zal, als het huidige consumptiepatroon doorgaat, in 2050 meer plastic in onze oceanen dan vissen worden gemeten, daarom zijn we onze reis begonnen om van Costa Rica een plasticvrije zone voor eenmalig gebruik te maken. .”

“Het is een win-win voor iedereen: Costa Rica, de mensen en de planeet.”