Huizenmarkt in Hongkong is de duurste ter wereld: 550.000 euro voor een parkeerplaats

04-05-18, 09.40u – Sacha Kester – Bron: de Volkskrant

Huizenmarkt in Hongkong is de duurste ter wereld : een parkeerplaats voor 550.000 euro, of een appartement van nog geen 20 vierkante meter voor 800.000 ? Al jaren worden er op de vastgoedmarkt van Hongkong, die de duurste ter wereld is, absurde records gevestigd. Het gevolg? De huizen worden steeds kleiner.

Wing Kwok

Zo heeft een projectontwikkelaar Wing Kwok Enterprises aangekondigd een 27 verdiepingen tellend appartementencomplex te bouwen met woningen van 11,4 vierkante meter.

Voor projectontwikkelaars zijn dergelijke ‘microwoningen’ aantrekkelijk, omdat ze over het algemeen meer geld opleveren per vierkante meter. De wanhopige burger staat ervoor in de rij omdat het zijn enige kans is op een eigen plek.

Het is nog onbekend hoeveel de appartementen van Wing Kwok moeten kosten. Appartementen van dit formaat gaan op dit moment voor zo’n 300.000 euro van de hand. Maar tegen de tijd dat het complex af is, zou de huizenprijs zomaar 20 procent kunnen zijn gestegen.

Microwoningen

De microwoningen zijn een trend in Hongkong. In 2012 bestonden er nog helemaal geen piepkleine woningen in de stad, een jaar later was 1 procent van alle nieuwbouwappartementen kleiner dan 20 vierkante meter en vorig jaar groeide het uit tot 4 procent. Woningen tot 40 vierkante meter maakten in dat jaar maar liefst 34,8 procent van alle nieuwbouw uit.

Met een gemiddeld inkomen zijn er 32 jaarsalarissen nodig om een flatje van 40 vierkante meter te kunnen kopen

Slimme ondernemers zien weer handel in de problemen die dergelijke kleine appartementen veroorzaken. Zo zijn er de afgelopen jaren zeker 180 wasserettes in Hongkong bijgekomen. Vroeger maakten mensen daar gebruik van omdat ze geen geld hadden om zelf een wasmachine te kopen. Nu trekken deze zaken klanten omdat er thuis geen plek is om een wasmachine neer te zetten.

Ontwikkeling

Politici zijn bezorgd over deze ontwikkeling. “Het is ironisch dat Hongkong steeds welvarender wordt, maar dat haar inwoners worden gedwongen steeds kleiner te wonen”, zegt Kenneth Lau Ip, leider van het overheidsorgaan dat de autochtone bevolking van Hongkong vertegenwoordigt, tegen de Southern China Morning Post. Desondanks zijn de autoriteiten niet van plan richtlijnen voor minimale oppervlakten uit te vaardigen. De minister van Transport en Wonen, Frank Chan Fan, wijst erop dat burgers nu eenmaal geen grotere woning zouden kunnen betalen.

Ondergronds

Sommige hokjes zijn iets groter en hebben ook een keuken en een toilet, maar dan moet je wel koken naast de wc-pot

Met een gemiddeld inkomen (ongeveer 1.800 euro per maand) zijn er 32 jaarsalarissen nodig om een flatje van 40 vierkante meter te kunnen kopen. Om de grootste druk te verzachten, bieden de autoriteiten elk jaar een aantal woningen met subsidie (30 procent onder de marktprijs) aan. Dit jaar waren er 620 van deze appartementen beschikbaar – en er waren 88.000 gegadigden.

Hongkong is altijd een dure stad geweest, maar de lage rente, in combinatie met een koopgolf van rijke Chinezen van het vasteland, heeft de prijs de laatste jaren verder opgedreven. Uitbreiding van het grondgebied is onmogelijk, want Hongkong ligt ingeklemd tussen bergen en de zee. De autoriteiten onderzoeken  mogelijkheden om toch meer woonruimte te creëren, zoals de bouw van een kunstmatig eiland, of het ondergronds brengen van bepaalde faciliteiten, maar vooralsnog heeft zich nog geen oplossing aangediend.

Huurwoningen

Voor arme inwoners is het probleem nog groter, want ook huurwoningen zijn onbetaalbaar. Het aantal geregistreerde daklozen is afgelopen jaar met 22 procent gestegen en tienduizenden serveersters, beveiligers en schoonmakers overleven in zogeheten ‘doodskistwoningen’. Dit zijn appartementen die de eigenaar heeft opgedeeld in hokjes van zo’n 60 centimeter breed en 180 centimeter lang. Ze zijn meestal zo laag dat je er alleen maar in kunt zitten en net te kort om languit in te kunnen liggen. Sommige hokjes zijn iets groter en hebben ook een keuken en een toilet, maar dat betekent wel dat je moet koken naast de wc-pot. Hiervoor betalen bewoners zo’n 200 euro per maand.